196 млн. лв. са постъпленията в бюджета на София

...
  196 млн. лв. са постъпленията в бюджета на София
Коментари Харесай

Два пъти повече онлайн плащания на местни данъци и такси в София

 
196 млн. лева са приходи та в бюджет а на София от локални налози и такси през първото тримесечие на т.г., което е с 35,6 млн. лева повече от същия интервал на м.г. Постигнатите доходи съставляват 25, 3% от планувания годишен проект, което потвърждава точността на финансовата прогноза, готова от екипа на столичния кмет. 

От всички доходи 3,2 млн. лева са платени през електронната платформа на Столична община:
, а 1,6 млн. лева – чрез системата на Национална агенция за приходите. Това е близо два пъти повече от импортираните онлайн средства за първите три месеца на 2020 година Явно столичани от ден на ден избират да употребяват опциите за електронно разплащане към общинската хазна.

Други 115,7 млн. лева са постъпили в бюджет а на Следствен отдел към окръжна прокуратура по банков път или посредством други финансови медиатори, сочи справката на дирекция " Общински доходи ". 

Приходите от налог недвижими парцели са 31, 8 млн. лева, което е 27% от плануваното за 2021 година За същия интервал на м.г. от този налог приходи та са били 5,2 млн. лева по-малко. 

Над 9,5 млн. лева повече са влезнали тази година в бюджет а и от налога за възмездно придобиване, или 39,2 млн. лева за първите три месеца. От налог МПС приходи та са близо 34 млн. лева, което е 30% от плануваното за годината.

Активността на имотния пазар, която се развива макар пандемията, се отразява и на издадените строителни разрешителни в София – през 2021 година те са за 3,2 млн. лева.  

Както се очакваше, поради ограниченията против разпространяването на ковид, има спад в приходи та от таксите за детски градини, за ясли и за прилагане на пазари, борси и тротоари. Намалението при тях е надлежно със 735 хиляди лева, 48 хиляди лева и 162 хиляди лева. 

Срокът, в който столичани могат да употребяват 5% отстъпка за налог здания и налог МПС, е 30 април 2021 година, при изискване, че цялата дължима сума се внесе едновременно. До края на април т.г. е крайният период и за първата вноска на такса битови боклуци. 

Ако плащате локалните си налози и такси на части, периодите за това са:

- Данък недвижими парцели и налог МПС: 30 юни – първа вноска и 31 октомври – втора вноска;

- Такса битови боклуци – четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Най-удобният метод за заплащане на локалните налози и такси е през електронния портал на Столична община. Там всеки притежател на парцел или автомобил в София може да направи и информация какви отговорности има към общинския бюджет.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР